mindset

Hoe kun je je als ondernemer altijd op je gemak voelen?

Wat betekent een thuisgevoel voor jou?

Hi, leuk dat je weer een blog van de Taaltoerist leest! Vertel, krijg jij ook altijd stressvlekken als je naar een event gaat voor ondernemers? Of raak je in lichte paniek als je een hoge offerte hebt gestuurd? Da’s helemaal niet vreemd. Misschien vraag je jezelf af of het uberhaupt mogelijk is om jezelf altijd en overal op je gemak te voelen.

Als je hier gekomen bent via Linkedin, dan zie je misschien dagelijks heel veel prestaties van oud-collega’s of klasgenoten.

“Hoe komt het eigenlijk, dat we zoveel academische dingen bereiken
en tegelijkertijd zo weinig weten over onszelf?”

Goeie vraag en toevallig ook het uitgangspunt van het boek ‘Naar huis’, geschreven door Ethan Nichtern. Hoe kan het eigenlijk, schrijft Ethan, dat we zoveel dingen hebben en ons toch vaak ongelukkig, onrustig of onveilig voelen? En dat we telkens op zoek zijn naar veiligheid en verlichting van onze angsten?

Het zijn dingen die je jezelf misschien niet eerder op deze manier hebt afgevraagd. Maar het kan zijn dat je tegen eenzelfde soort probleem blijft aanlopen in je werk, studie of relatie. Heb je moeite met conflicten, vind je het eng om nieuwe dingen te proberen of kom je jezelf steeds op een andere manier tegen. Misschien voel je je altijd wel een beetje onrustig en lijkt het alsof je overal een andere versie van jezelf bent.

De kans is aanwezig dat je dit negeert en doorgaat met scrollen, sporten of Netflix kijken. Of wat je dan ook doet om deze situaties uit de weg te gaan. In dit artikel vertel ik je over mijn leermomenten uit dit interessante boek over bewustzijn en boeddhisme.

Dit is waar je continu naar op zoek bent: verlichting van je angsten

Stel je voor, dat je wel zou willen weten hoe je jezelf beter kunt leren kennen. In zijn boek vertelt Ethan op een heel praktische manier over bewustzijn en de kracht van meditatie. Hij gaat ervan uit dat we het als mens steeds moeilijker vinden om met onze angsten om te gaan. Misschien herken jij dat niet zo of vind je dat nog een beetje abstract klinken – dat kan ik best begrijpen.

Maar als je om je heen kijkt, zie je dat we in onze maatschappij steeds vaker met angstige gevoelens en burn-out kampen. In deze tijd zijn we steeds ongeduldiger en verwachten sneller resultaten. Soms zijn we ontzettend druk, of doen alsof, en sjezen van plek naar plek. Misschien voelen we al een tijdje dat we iets zouden willen, maar durven we niet de stap te zetten om het daadwerkelijk te doen.

Niet zo raar, want we weten niet meer zo goed wat het is om alleen te zijn. Of stil te zijn, want afleiding is er altijd en overal. Shit, soms voelen we allemaal dingen, die we eigenlijk niet willen voelen. Ieder gaat daar op z’n eigen manier mee om en dat gebeurt vaak onbewust. Vaak zoek je afleiding in de vorm van tv kijken, sporten, dingen kopen of gewoon vooral heel druk bezig zijn.

Toch kunnen we allemaal leren om ons altijd en overal thuis te voelen, bij onszelf en in onze relatie met anderen. Goed verhaal, denkt ook de Taaltoerist, maar wat betekent dat nu concreet, je thuis voelen? Ethan Nichtern ziet dit als de uitkomst van een lange (spirituele?) reis. Hij omschrijft het zo: Als ik mij thuis voel, voel ik mij op mijn gemak, gesteund en ontspannen. Als ik me thuis voel, ga ik me beschikbaar voelen voor anderen, omdat zij mijn identiteit niet meer aantasten en mijn veiligheid niet langer bedreigen. 

Hoe zou dat voor jou zijn? Door elke dag te mediteren, stelt de schrijver, kun je weer terugkomen bij jezelf. Je kunt al je gevoelens herkennen en aanvaarden. De meningen van anderen zelfs soms naast je neer leggen. Dat klinkt best goed, maar mediteren kan best lastig zijn. Grote kans dat je het weleens geprobeerd hebt en het na twee minuten wel welletjes vond. Geloof me, dat komt mij bekend voor. We vinden het vooral knap van anderen dat ze mediteren, zegt ook Ethan zelf. Waarom is mediteren soms zo’n uitdaging?

Dit is waarom het mediteren misschien niet lukt

Eerlijk is eerlijk, mediteren betekent stil zitten en geen andere keus hebben dan met jezelf en je gedachten te zijn. Dat kan echt fucking vervelend voelen of gewoon heel erg lang duren. Het is iets wat je niet gewend bent en wat ook niet altijd relaxed voelt. Soms raak je verstrikt in je dagelijkse gedachten of verveel je je gewoon te pletter.

Mag gewoon. Het is een misvatting, zegt Ethan, dat je tijdens het mediteren nergens aan mag denken. Of dat je je niet mag vervelen. Er gaan sowieso gedachten voorbij komen, dus de vraag is vooral wat je ermee wilt doen. Je hoeft je gedachten namelijk niet altijd te ‘volgen.’ Soms zijn ze ook niet eens waar.

Wanneer je regelmatig mediteert, ga je steeds meer ervaren dat je jouw denken voorbij kunt laten komen. Stel je voor dat je gedachten op een wolkje langs jou drijven… Je hoeft ze niet per se te volgen, je kunt ze ook loslaten. Telkens kun je signaleren dat je iets denkt en het dan vervolgens weer laten gaan.

Wat levert je dat op? Nou, als je regelmatig mediteert, leer je jouw gedachtepatronen goed kennen. Je ervaart dat wat je tegen jezelf zegt, niet perse waar is. Je merkt op hoe je telkens op dezelfde manier reageert in een situatie. Je merkt bijvoorbeeld op dat je regelmatig negatief tegen jezelf praat.

Mediteer je regelmatig, dan voel je je op lange termijn rustiger, omdat je weet dat je altijd stilte kunt opzoeken. Het is makkelijker ontspannen te blijven in hectische of pijnlijke situaties. Mediteren vraagt alleen wel wat oefening en lukt helaas niet in een week of twee weken. Daarom is meditatie ook iets wat veel mensen zien als ‘moeilijk vol te houden.’

Dit zijn jouw emoties en jouw gedachten, maar je bent ze niet

Net zoals je tijdens mediteren leert dat je jouw gedachten niet bent, ben je ook je emoties niet. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar dat was voor mij een enorme eye-opener. Misschien weet je nog dat je moeder of vader vroeg of je verdrietig was? Dan knikte je ja en liet ze je lekker even uithuilen. Of misschien zei ze zoiets als ‘het is allemaal zo erg nog niet.’

Maar als je volwassen wordt, wordt het steeds moeilijker om je echte emoties te laten zien. Het lijkt wel alsof je wel emoties als vreugde en enthousiasme graag voelt, maar  de rest liever buiten de deur houdt.

Als je op je werk weleens naar de wc bent gegaan om een potje te huilen, net als ik, dan weet je wel dat sommige mensen een oordeel hebben over emoties. Misschien heb je er zelf ook wel een oordeel over. Jouw emoties, of die van anderen. Vind je jezelf zwak, omdat je overspannen bent. Verlies je iemand en vraag je je af of je verdriet wel gepast is.

Veroordeel jij je gevoelens of probeer je ze te negeren? Ethan Nichtern noemt emoties vaak ‘bezoekers’ omdat het gevoelens zijn die langs kunnen komen, maar ook net zo goed weer weggaan. Dat betekent overigens niet dat je emoties buiten de deur moet houden of ze met pek en veren moet bekogelen. Het betekent juist dat je emoties kunt ervaren, zonder dat je erin kunt blijven hangen of ze jouw leven overnemen.

Gek genoeg is het heel moeilijk om te beseffen dat je je emoties niet bent. Door meditatie en bewustwording leer je met meer afstand naar je emoties te kijken. Je ziet dat er verdriet, woede, of teleurstelling bij je langs kan komen, maar dat dit niet per se  bepaalt hoe jij in het leven staat. Of hoeft te bepalen, want jij bent de verantwoordelijke voor je leven. Jij hebt altijd de keus om iets anders te benaderen of een andere gewoonte te ontwikkelen.

Je bent altijd al thuis

Dit is waar het boek om draait: het gevoel dat je altijd al thuis bent.  Wanneer je ’thuis’ bent bij jezelf, ben je niet op zoek naar antwoorden buiten jezelf. Je zoekt geen romantische relatie om jezelf te redden. Of om een ander te redden. Je bent niet de som van je verleden of je eerdere afwijzing. Jij accepteert dat je jezelf bent, met al je gebreken, maar met goeie intenties. Je bent nieuwsgierig naar jezelf en waarom je doet wat je doet.

SHIT, dat klinkt helaas wel veel moeilijker dan dat het lijkt. Wanneer je net besloten hebt om zen door het leven te gaan, gebeurt er iets waardoor je helemaal over de ZEIK raakt. Het betekent dus zeker niet dat je voortaan verlicht en zeer relaxed door het leven zal gaan.

Maar je gaat wel beter kijken naar de verschillende dingen die je doet om jouw patronen in stand te houden. Misschien drink jij altijd een borreltje teveel, kruip je onder de dekens of ga jij juist excessief sporten als je het moeilijk hebt. Misschien vlucht je letterlijk ergens naar toe, zodat je niet geconfronteerd wordt met jezelf. Je bewust worden van jezelf en je denkpatronen is een proces, wat voortdurend in beweging is.

Het betekent niet dat je nooit meer uit woede of paniek zal reageren, als dat iets is wat je normaal vaak doet. Maar je kunt je patronen wel steeds beter gaan herkennen en daardoor kun je ze anders gaan benaderen. Dit zijn slechts drie dingen die ik heb geleerd uit dit behoorlijk toegankelijke boek over bewustzijn en boeddhisme.

Eerlijk is eerlijk, sommige spirituele boeken over bewustzijn zijn soms moeilijk door te komen. Naar huis is heel modern geschreven, zonder veel moeilijke termen, waardoor het lekker wegleest. Ethan brengt meditatie en bewust leven in jouw alledaagse leven. Wil je meer uit jezelf halen of jezelf beter begrijpen, dan is ‘Naar huis’ echt een aanrader.