je money mindset veranderen

Je money mindset veranderen – wat mag jij ontvangen?

Je money mindset veranderen? Dit kun je leren.

Kinderen zijn zo’n effectieve spiegel voor jezelf, zei ik pas tegen een medemoeder en spirit animal. We hadden het over m’n zoon (7), die pas tegen mij zei: “Volgende keer als ik bij Joep ga spelen, ga ik vragen of ik zijn Nerf mag hebben.”

Nou, dacht ik, wat brutaal.

“Dat is niet zo netjes om te vragen. Je kunt beter vragen of je het mag lenen of gebruiken.”

“Waarom is dat niet netjes, mam?”

Tja, dacht ik eigenlijk. Waarom ook alweer niet? Ik moest diep graven.

Ik vroeg me opeens af waarom het niet netjes is om te vragen wat je wil. Vragen kan tenslotte altijd, toch? Ik wist het zelf ook eigenlijk niet meer zo goed.

Toen realiseerde ik mij dat dit een van de oude overtuigingen was die bij mij over vragen en ontvangen gaan.

Al eerder had ik dit opgemerkt toen een ander kindje bij ons thuis telkens vroeg of hij iets mocht hebben. Dat vond ik toen echt ontzettend irritant. Gij zult vooral niet vragen en ontvangen, wegens brutaal en niet waardig. 

Geld is niet meer en minder dan een ruilmiddel

Prima, dacht ik, toen ik dit opmerkte. Weer een next level in m’n (money) mindset. Nu kan ik daar weer mee aan de slag gaan.

Net als ik heb jij vast ook gevoelens bij geld. Voor veel mensen heeft geld bezitten, willen, ontvangen, een emotionele lading. Terwijl geld eigenlijk niets meer is dan een ruilmiddel, een symbool.

Heel vaak heb ik Alan Watts al geciteerd:

“Money is a way of measuring wealth, but not wealth itself.”

Veel ondernemers hebben ook een overtuiging, die ze zelf gezien hebben toen ze opgroeiden. Misschien vind jij het wel niet spiritueel om geld te vragen en ontvangen. Of misschien ben jij altijd gefocust op angst of tekort aan geld.

Maar geld is niets minder en niets meer dan dat.

Wanneer je nu eindelijk eens betaald krijgt

Eerlijk? Oude overtuigingen en emoties maken je als ondernemer onnodig gestresst en dragen helemaal niet bij aan een leuke, fijne onderneming.  Want hoe voel je je wanneer je een klusje afmaakt om een factuurtje te kunnen sturen? Wanneer je wacht op geld? Of als je je geïrriteerd voelt over iemand die je niet op waarde schat?

Veel nuttiger is het om te kijken wat je gevoelens zijn over geld en hoe jij dit anders kan bekijken.

Welk gevoel heb je nu over geld?

Hoe makkelijk vind je het om te ontvangen?

Welke waarde koppel je aan jezelf en aan geld?

Als je naar je banksaldo kijkt en je betaalt een rekening, kijk je dan alleen naar het minnetje of naar al die keren dat je warm hebt kunnen douchen / tv hebt kunnen kijken / je vrienden hebt kunnen bellen?

Als je naar de supermarkt gaat, ligt je focus dan op hoeveel geld je kwijt bent of hoeveel boodschappen je in je kar hebt?

Als je zonder angst naar geld kan kijken, kun je dan blij zijn met de rijkdom die je nu al hebt?

Wat zou je telkens opnieuw doen, ook als je er geen geld voor kreeg?

Je echte rijkdom zit ‘m natuurlijk niet alleen in geld. Het zit ‘m in momenten met je gezin, vrienden, je familie. Het zit in dingen die je vaak vanzelfsprekend acht, zoals je gezondheid en je vrijheid.

Voor sommige mensen is geld een middel om iets te kopen wat ze heel erg mooi vinden. Maar geld kan er ook voor zorgen dat je tijd met je gezin doorbrengt, dat je kan doen wat je zelf leuk vindt, het is een symbool voor vrijheid en ontspanning.

Het is niet verkeerd om iets voor jezelf te wensen. Sterker nog, veel mensen met issues rondom geld zouden zichzelf juist meer mogen gunnen.  Zoals ik al eerder zei, is je money mindset veranderen niet iets wat je even doet. Sommige overtuigingen en angsten hebben zich al jaren opgebouwd.  Zelf ervaar ik dat je mindset iets is wat continu aandacht nodig heeft om te kunnen groeien en veranderen.

Wat betekent rijkdom voor jou?

Als geld geen probleem zou zijn, wat zou je dan allemaal willen doen?

Veel mensen van mijn leeftijd zijn ontevreden met hoe ze hun leven hebben gecreëerd, maar durven hun baan niet op te zeggen, wegens hoge hypotheek en onzekerheden.

Veel ondernemers hebben hun bedrijf ingericht zoals ze denken dat ’t hoort, maar ervaren op het moment helemaal geen plezier meer, of vrijheid.

Net zoals je de keuze hebt om de gedachten over jezelf te veranderen, heb je ook de mogelijkheid om je gevoelens over geld om te turnen. Je kunt het verhaal dat je jezelf al jaren hebt verteld, net zo goed anders gaan bekijken.

Kun je jouw issues rondom je money mindset veranderen, dan maak je jezelf ontvankelijker om te ontvangen. Je onderneemt vanuit vertrouwen en rust, zonder je telkens af te vragen of je halverwege de maand nog wel boodschappen kunt doen.

Kun je de manier waarop je met geld omgaat tackelen? Dan verander je jezelf en je business voorgoed.