onderneem vanuit vertrouwen

Ondernemen vanuit vertrouwen – haast en angst zijn niet welkom

Onderneem vanuit vertrouwen en kies vanuit jezelf

“Eh ja, we hebben nu wel een beetje haast, hoor. “

Ik hoorde ’t mezelf zeggen vanmorgen, tijdens het ontbijt. Lichtelijk geïrriteerd was ik door m’n kleuter, die ook nog z’n tanden moest poetsen en naar de schoolfotograaf moest. Ik herpakte mezelf weer en ging weer in relax-modus.

Nu moet je weten dat ik relatief weinig haast heb, als zelfstandige copywriter/paradijsvogel/spirit animal. Ik maak me ook niet meer zo snel druk.

Ik heb namelijk al veel haast gehad, toen ik full-time in loondienst werkte en ook een jonge zoon had. Ik was voortdurend onderweg van de ene plek naar de andere, terwijl ik me compleet inadequaat en opgefokt voelde.

Haast heeft me nooit iets gebracht.

Je kunt beter rustig aan doen terwijl je je doel bereikt

Soms denken we dat we dingen met haast moet doen om ze af te krijgen of op tijd te zijn.

Maar soms gaat het juist veel beter als je het gewoon rustig aan doet.

Vaak zit er onder die haast een gevoel van controle, irritatie, onrust, die je voor jezelf niet toe wil geven.

Misschien ervaar jij dit ook wel.

Anders dan ordinaire haast, is ondernemershaast, waaronder ook vaak gevoelens zitten. Als ondernemer maak je het jezelf moeilijk, met gedachten van angst en schaarste, die zich continu afwisselen. Ook dat dient je meestal niet.

Je kunt dat vaak niet helpen. Het is iets wat in je systeem is ingebouwd. Je kunt deze gedachten wel aanpakken, zodat ze plaats maken voor vertrouwen.

Wat helpt om je te realiseren? Er is geen standaard ‘gouden ondernemersei’ is dat je snel brengt op de plek van bestemming. Je bent waar je nu bent, met een reden. Misschien word je heel af en toe nog verleid door iemand die claimt het geheim of de magische oplossing te kennen. Maar heb vooral vertrouwen in je eigen weg.

Het geheim is vooral niet wat iedereen zegt dat je moet doen. Een e-book hebben. Een podcast hebben. Altijd bereikbaar zijn. Dienstbaar zijn. Een strippenkaart hebben. Een abonnement. Passief inkomen.

Het is meer van jezelf zijn en doen waar jij blij van wordt

Je hoeft niet aan alles mee te doen. Het zou heel bizar zijn, als je als ondernemer niet zelf meer bepaalde wat wel en niet bij jou past. Toch doen veel ondernemers dit, omdat ze het zo gewend zijn of veel naar buiten kijken naar wat anderen doen. Eerlijk, het voelt ook veilig om te doen wat je altijd deed.

Terwijl het ondernemerschap juist jou laat ontdekken wie jij als ondernemer bent. Je kunt besluiten wie jij graag wil zijn. Welke kanalen passen bij jou? Hoe wil jij je tijd inrichten? Kun je ondernemen met vertrouwen en plezier?

Of ben je constant onderweg naar de volgende klant, de volgende opdracht, de quick fix?

Jij hebt de mogelijkheid om al jouw energie te gebruiken voor iets wat je ontzettend leuk vindt. Ondernemen is hard werken met aandacht en focus, slimme keuzes maken en plezier hebben. Het is jezelf toestemming geven om te doen waar je echt blij van wordt.

Geen haast hebben wil niet zeggen dat je achterover moet leunen, totdat iets op je pad komt.  Jij geeft tenslotte wel zelf sturing aan jouw bedrijf. Welke keuzes maak jij, waardoor je jouw doel gaat bereiken?

Alleen jij hebt de luxe en de keuze om het op jouw manier te doen.

Geef jezelf toestemming om te ondernemen zoals jij het wil. Praten zoals jij wil. Verkopen zoals jij wil.

Doe het rustig aan en geniet van je reis.