mindset ondernemer meester

Hi ondernemer, ben jij je mindset ooit meester?

Ben je je mindset ooit meester?

Yay! De laatste maanden wordt de juiste mindset voor ondernemers steeds belangrijker. Het boek ‘Master your mindset’ is extreem populair en niemand kijkt meer op van een paar affirmaties bij de koffie in de ochtend. Wat je voor jezelf wenst, stop je in een moodboard. Rijk en overvloedig, enzo. Maar wat gebeurt er als de hype voorbij is?

Je mindset trainen is misschien net zoals je lichaam trainen. Houdt je het niet meer bij, dan grijp je steeds vaker naar de mergpijpjes en voor je het weet ben je de weg nu helemaal kwijt.

Hoe kun je nu die illustere focus houden die zoveel ondernemers kwijt lijken te raken?

En hoe kun je bewust blijven van jezelf in het algemeen?

Je boterham met hagelslag of een affirmatie?

Nou, je kunt bijvoorbeeld ELKE DAG aan je mindset werken. Ook op zondag. Of als het echt niet zo voelt. Als je een hele erge kater hebt. Als er iets ergs in je leven is gebeurd. Elke dag aan je mindset werken lijkt misschien overdreven, maar kan helpen je focus te houden op je tocht als ondernemer.

Zeker als je jezelf vaak tegenkomt of een zeer creatieve ondernemer bent, heb je de neiging om de aandacht te laten verslappen. Of je raakt verstrikt in goede ideeen, die je vervolgens zolang hebt laten liggen, net zolang totdat je ze stom vindt.

Blijf je hangen in je eigen valkuilen? Arme jij.

Want IS je idee ook echt stom? Of heb je dit jezelf nu aangepraat, zodat je geen actie hoeft te ondernemen of niet teleurgesteld moet worden? FUCK! Soms voer je een te gek idee wel meteen uit, maar is het niet meteen een succes. Of wordt het nooit een succes. Dan zou je kunnen denken dat je gefaald hebt of dat je product echt shit is. Je komt in een neerwaartse spiraal waarin je twijfelt aan jezelf als ondernemer.

Shit hee, je hebt elke dag die keuze.

Bij alle aspecten van je ondernemerschap, of het nu sales en marketing is, of juist acquisitie en administratie, kun je jezelf tegenkomen. Maar als je elke dag ervan bewust bent of aan jezelf werkt, weet je jouw valkuilen of patronen steeds beter te leren kennen. Je dwingt jezelf om consequent elke dag actie te ondernemen, hoe klein of groot ook. Want is het niet zonde dat je iets uitstelt, totdat je meer klanten hebt? Of een eigen kantoor hebt? Of ergens beter in bent geworden?

Ik zie het om mij heen steeds vaker, ook bij niet-ondernemers. In september ga ik weer aan m’n gewicht werken. Volgend jaar ga ik alleen op vakantie. Misschien dat ik dit doe als het rustiger is. Natuurlijk kun je niet ALTIJD alles meteen doen. Maar als het om business gaat, kun je vaak meer dan je denkt.

Mediteren is je gedachten in wolkjes zien voorbijgaan. En meer.

Je hebt elke dag de keuze. Dat betekent wel dat je soms de confrontatie met jezelf of een ander aan moet gaan. Soms moet je emoties onder ogen zien, waarvan je niet meer wist dat je ze had. Affirmaties, maar ook meditaties helpen je om je patronen te doorbreken. Ik schreef al eens eerder over meditaties bij Urban Chicks. Met mediteren hoef je niet perse nergens aan te denken. Je hebt nog steeds gedachten. Maar je raakt er minder snel verstrikt in. Je leert je gedachten en gedachtepatronen steeds beter kennen. Stel je voor dat je ze op een wolk voorbij ziet gaan? Je erkent dat je gedachten er zijn, maar je blijft er niet in hangen.

Dat vind je misschien wel zweverig, zeker voor de Taaltoerist. Maar eigenlijk is het ook heel nuchter en praktisch. Want hoe kan het, dat we allerlei opleidingen volgen, maar van onszelf eigenlijk zo weinig weten? Wij misschien dagelijks op Insta of Facebook zijn, maar onszelf zo weinig aandacht gunnen?

Als je elke dag aan jezelf werkt, ook al is het maar tien minuten, ben je jouw mindset voor altijd meester.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *