mindset

Ondernemer, jij kiest je eigen mindset!

Welke mindset kies jij vandaag precies?

Ik geloof dat je eigenlijk elke dag en overal content kunt maken. En dat is vast een soort karma-ding geworden, want vandaag heb ik geen onderwerp om over te schrijven. Ik neem aan dat het gaandeweg vast een goede vorm aan zal nemen. Hoe dan ook, de laatste weken ben ik bezig met het trainen van mijn mindset. Ik dacht altijd dat dit zoiets was als een knop die in 1 keer omgaat. En in zekere zin is dat ook wel zo.

Maar een nieuwe mindset heeft tegelijkertijd ook aandacht nodig! Net als je naar de sportschool gaat om een superfitbody te creëren, moet je dit ook onderhouden. Je geest trainen om te geloven in dingen waarvan je niet dacht dat ze mogelijk waren. En je kunt je mind trainen door bepaalde gedachten en overtuigingen los te laten.

Je bedrijf vormgeven of opschalen zonder zenuwen

Het zou kunnen dat je nu afhaakt, omdat je dit zweverig vind. Maar het zou ook kunnen dat je doorleest. Omdat je zelf worstelt met de vraag hoe je jouw bedrijf kunt vormgeven of opschalen. Omdat je soms in paniek raakt en dan besluit dat funnel of website HELEMAAL ANDERS moet. Je raakt in de ban van iets of van een goeroe, omdat deze succesvolle persoon ervan overtuigd is dat JIJ het ook kunt.

Maar als jij echt naar jezelf durft en kunt luisteren, dan weet je al dat dit niet voor je bestemd is. Wat als jij je altijd anders hebt gevoeld dan de meeste ondernemers? Als jij voelde dat je bijzonder was in een groep of een netwerk? Ik heb dat heel lang gevoeld en was bang om dit te laten zien. Ik zwakte mijn ambities en prestaties af.

Zonde, want iedereen heeft zijn eigen weg te volgen. En dat betekent niet dat je het moet doen, zoals iedereen het doet. Want alles wat je denkt dat je zou moeten hebben, dat heb je eigenlijk al. Je hebt jezelf  – meer heb je niet nodig. Dingen zoals vertrouwen en wilskracht? Dat kun je kiezen. Het is niet iets wat meteen zal blijven plakken. Je moet er constant aan werken, want voor je het weet ben je afgeleid door de buitenwereld.

Geloof je echt dat je rijk en overvloedig bent?

Die buitenwereld is overal. Als je net als ik rondhangt op Instagram, denk je dat iedereen workations doet op Ibiza en een mega interessant leven lijdt. Je voelt je misschien onzeker, omdat je jouw eigen succes vergelijkt met deze ondernemers. Maar rijkdom of succes hangt niet af van anderen. Of van je banksaldo. Het is niet iets wat je buiten jezelf zoekt. Het is iets wat zich binnenin jezelf afspeelt. Je kunt je rijk of overvloedig voelen, ook als je (nog) even een beperkt saldo hebt.  Ook al  denk je misschien dat iedereen het beter doet dan jij.

Want is het zo dat je echt niet rijk bent, als je even geen geld hebt?

Is een rijk gevoel uit te drukken in geld?

Of heb je altijd nog dingen zoals je gezondheid, je gezin, jezelf?

Natuurlijk wil (en moet) je als ondernemer ook gewoon geld verdienen. Maar als je constant emoties of bevestiging in betalingen zoekt, dan draai je voortdurend in cirkels. Je wacht nerveus tot je klant je eindelijk betaalt en je ervaart heeeel even die rush en opluchting. Je bent betaald, dus je bent veilig. En daarna ga je weer door in je vicieuze cirkel van angst en tekort en vraag je jezelf af waar het volgende geld vandaan zal komen.

Wanneer ben je als ondernemer nu rijk en succesvol?

Maar wat gebeurt als je geld ziet als een symbool voor je rijkdom? Als je je eigenwaarde niet van een betaling af laat hangen? Dan voel je je pas echt vrij. Dan kun je gewoon je dagelijkse ondernemersdingen doen, zonder dat jij constant je saldo checkt of een opdracht aanneemt omdat je het echt dringend nodig hebt.

Als je stopt met jezelf afvragen wanneer je geld krijgt en wanneer je echt zult doorbreken. Als je de focus binnen jezelf legt en je jezelf niet constant vergelijkt met anderen die meer geld of followers lijken te hebben. Als je kijkt naar wat je al hebt en bereikt hebt. Dan voel je je best wel rijk, denk ik.

M’n spirit animal Alan Watts zei ooit:

Money is a way of measuring wealth, but is not wealth in itself. A chest of gold coins or a fat wallet of bills is of no use whatsoever to a wrecked sailor alone on a raft. He needs real wealth, in the form of a fishing rod, a compass, an outboard motor with gas, and a female companion. But this ingrained and archaic confusion of money with wealth is now the main reason we are not going ahead full tilt with the development of our technological genius for the production of more than adequate food, clothing, housing, and utilities for every person on earth.

Joe, je bent al veilig en geliefd.

Wanneer nou eindelijk je professionele doorbraak komt? Er is geen vaststaand schema. Misschien zal het wel nooit gebeuren. (!) Jij kunt wel elke dag keuzes maken die je dichterbij je doel brengen. En besluiten dat je al goed bent. Dat je je al goed voelt. Dat je je al veilig voelt.

Er bestaat niet zoals als overnight succes. Je kunt WEL elke dag werken aan een andere mindset. Je herhaalt je affirmaties om je einddoel beter in zicht houden. Je kunt elke dag iets kleins doen aan je marketing, in plaats van snel willen scoren. Vergeet vooral niet om ondertussen te genieten van de reis.  ‘By not trying to get it, you get it.’