opdagen

Ondernemer, jij kunt elke dag wel komen opdagen

Het is tijd om op te komen dagen, hoor.

Bestaat er zoiets als een groot geheim wat alleen succesvolle ondernemers kennen? Eerst dacht ik dat wel, toen ik net begonnen was met ondernemen. Ik greep alle kansen, webinars, aanbiedingen aan om te onderzoeken wat dat nu was. Want laten we wel wezen, beginnen met ondernemen kan best verwarrend zijn. Je krijgt advies van bekenden, onbekenden, je netwerk en je denkt dat je dit aan moet nemen.

Nu weet ik dat er geen goedbetaald geheim is, ook al doen businesscoaches op Facebook van wel. Maar wat ik wel zie, is dat focus en consequent kiezen meer betekent dan ooit. We zijn opgegroeid met het idee dat consequent zijn moeilijk is. Als je dat op Google opzoekt, zie je ook titels met consequent zijn: hoe houd je dat vol? Maar wat als je nu zou geloven dat consequent zijn helemaal niet zo moeilijk is? Je kunt jezelf namelijk gewoon nieuwe gewoontes aanwennen. Hoe zou het zijn als consequent handelen een keuze is, die je elke dag maakt?

Zie je er moe uit? Voelt het niet? Kom dan gewoon opdagen.

Dit kun je kiezen: altijd en overal komen opdagen. Want als ondernemer is het heel verleidelijk om ’s ochtends nog eens een lekker maandagdutje te doen. Maar het pas echt moeilijk als je jezelf even niet goed voelt. Als er iets in je omgeving gebeurt. Wanneer je zelf moe bent of gewoon echt geen zin hebt. Als je liever Netflix wil kijken dan weer een blogje wil schrijven. Misschien wanneer je vindt dat je er niet uitziet.

Geloof mij, deze dagen heeft iedereen. Ik had ze deze zomer best vaak – er gebeurden allerlei nare dingen in m’n omgeving en m’n hoofd stond eigenlijk niet naar werken. Gek genoeg werkte ik toch bijna elke dag uren en kreeg ik enorm veel gedaan. Hoe dat kwam? Ik maakte een keuze. Ik had het besloten. Niet meer en niet minder. Ik besloot dat ik kwam opdagen en deed elke dag iets om dichterbij m’n doel te komen.

Twijfelen over gaan sporten vs gewoon gaan (=veel makkelijker)

Ik zeg het je maar zoals het is. Dit besluit maken is in het begin soms moeilijk. Maar het wordt steeds makkelijker en levert je energie op. Heb jij je ooit eens voorgenomen om naar de sportschool te gaan? En begon je toen ’s middags al te twijfelen? Dat is echt onwijs vermoeiend. Het is uiteindelijk veel makkelijker om je sportspullen aan te doen en gewoon te gaan. En heb je ooit spijt gehad, dat je WEL bent gegaan?

Makkelijk praten, denk je nu. Ik kan het je niet kwalijk nemen. Het is misschien wel goed om melden dat ik niet bedoel dat je ALTIJD moet werken, als je je echt niet goed voelt. Soms kan er iets ergs gebeurd zijn en heb je tijd nodig om het even te verwerken. Dan heeft het geen zin om alsnog aan je laptop te gaan zitten doen alsof er niets aan de hand is. Dan kun je juist beter even tijd voor jezelf nemen. Ik bedoel meer te zeggen dat er altijd momenten zullen zijn waarop je weerstand voelt of geen zin hebt om aan de slag te gaan. En juist op die momenten kun je dus alsnog besluiten om er gewoon weer voor te gaan.

Laat dingen los die je helemaal niet dienen. Dat mag gewoon.

Voor mij betekent consequent kiezen ook dat ik mij zo min mogelijk laat afleiden door dingen die mij niet dienen. Ik ga niet te lang *meer) door met dingen die mij energie kosten en nagenoeg niets opleveren. Als ik wel even om mij heen kijk, zie ik dat succesvolle ondernemers ook kritisch kiezen. Koffie drinken of bitterballen eten is leuk, maar het kost ook veel tijd. En die tijd is als ondernemer nog steeds het meest waardevolle dat je hebt.

Vraag je dus altijd kritisch af of jouw keuze je dichterbij je einddoel gaat brengen. Kun je consequent zijn en kom je elke dag opdagen? Dan werk je altijd op een constructieve manier aan je business. Je hoeft je nooit meer af te vragen of je ooit gaat doorbreken. Of wanneer dat dan is. Je hoeft niet meer bang te zijn. Jij bent namelijk zelf de belangrijkste sleutel tot je succes. Soms vergeten we als mens dat jij altijd je eigen verantwoordelijkheid hebt. Neem de keuze die voor jou goed voelt.