waardering

Stop met zoeken. Ja, je bent al geweldig.

Ja, je mag er altijd zijn. Nu mag je het zelf voelen.

Het is maandagochtend. Al een paar dagen heb ik een beetje een gek gevoel, wat ik niet kan plaatsen. Er komen allemaal emoties langs, angst en onzekerheid. Ik heb het gevoel dat ik GEZIEN moet worden en GEHOORD moet worden. En ik moet het NU. Zoals met alle dingen die je ACUUT moet, nodig hebt, zit er iets onder dit gevoel. Herken je dit? Het is dat onrustige gevoel wat je opeens bekruipt als je alleen bent. Het is die betaling die je nodig hebt van die ene klant. Het is die like of dat hartje wat je bevestiging geeft dat je op het juiste pad bent. Shit hee, het is die waardering waar je zo dringend naar op zoek bent.

Het bewijs dat je mag bestaan. Dat je gezien wordt. Dat je er bent. Dat je begrepen wordt.

Die bevestiging die je altijd buiten jezelf zoekt. In relaties. Het gevoel dat je er mag zijn, als een ander dat ook ziet.

Wanneer je dat gevoel hebt, die angst en onzekerheid of drang naar bevestiging of waardering..

Dan kun je daar heel hard naar op zoek zijn.
Je kunt het helemaal vastzetten.

Totdat je je mag realiseren dat je het zelf allang hebt en bent.

Alles waar je naar op zoek bent, zit binnen jezelf

Want waarom zou je een ander laten bepalen dat je het waard bent om betaald te worden/gezien te worden/begrepen te worden/gehoord te worden?

Waarom ben je op zoek naar een gevoel dat iemand je geeft, als je dit alleen aan jezelf kan geven?

Jij hoeft geen bevestiging van een ander.

Jij mag jezelf geven wat je nodig hebt.

Dat klinkt natuurlijk makkelijk. Maar is het zeker niet. Zelfs terwijl ik dit schrijf, moet ik denken aan alle keren dat ik buiten mezelf op zoek was naar aandacht en bevestiging. Hoe harder ik het zocht, hoe minder het leek te werken. Wat ik nu tegen jou zeg, zeg ik ook tegen mijzelf.

Het komt wanneer je het echt helemaal loslaat

Wanneer krijg je goede ideeen? Als je het even parkeert en iets anders gaat doen of lekker gaat wandelen.

Wanneer krijg je de liefde van je leven? Als je ophoudt met denken dat het je compleet maakt. Als je blij bent met jezelf. Als je de zoektocht even stilzet.

Wanneer krijg je betaald van die vervelende klant? Als je stopt met denken dat je het NODIG HEBT om je veilig te voelen.

Wanneer angst en onzekerheid je in de weg zitten, negeer dit niet. Vraag je af waarom het zo belangrijk voor je is. Waar ben je naar op zoek, wat je jezelf allang kunt geven? Acceptatie? Bevestiging? Vertrouwen? Waardering?

Wees eerlijk naar jezelf en neem de tijd om te luisteren. Alle antwoorden heb je al. Wat wil je doen of zijn? Jij hebt zelf de keus.