ontvangen

Waarom je als ondernemer mag kiezen om te ontvangen

Wat ben jij nu zelf eigenlijk echt waard?

In je beginreis als ondernemer vraag je je misschien af wat je diensten waard zijn. Dat heb ik mij ook altijd afgevraagd. Zelfs toen ik mijn uurtarief ging verhogen, deed ik dat met lichte angst en paniek. En waarom eigenlijk? Want als ik voelde dat ik het waard was, maakte het mensen dan echt uit wat zij ervan vonden? Dit was de eerste stap die ik gezet had, waarvan ik vond dat het klopte. Ik was trots dat ik uit mijzelf meer durfde te vragen.

Misschien ben ik toch niet geschikt als ondernemer.

Maar toen ik meer ging vragen en soms ook meer ging verdienen, kwamen er ook vaker angstmomenten. Vooral halverwege de maand voelde ik mij onzeker, omdat ik vond dat ik nog niet genoeg verdiend had. Ik ging aan mijzelf en mijn diensten twijfelen. Klopt het wel, wat ik aanbied? Is het niet te duur? Waarom lukt het niet om te ontvangen?Later realiseerde ik mij dat ik al deze geldissues ophing aan mijn eigen probleem:

Ik koppelde het geld direct aan mijn eigenwaarde.

Ontvang ik geen geld? Dan ben ik zeker niet goed genoeg. Dan kloppen mijn diensten niet. Misschien ben ik eigenlijk geen echte ondernemer. Eh, hier ging het dus grondig mis. Ik raakte in een neerwaartse spiraal en maakte me constant druk over geld. Het werd een hoofddoel. Het was doodvermoeiend. Ik was voortdurend in paniek. Ik belandde vorig jaar zelfs in het ziekenhuis.

Toen besloot ik dat ik het heel anders moest doen. Ik moest de angst loslaten en terug bij mijzelf komen. Er was helaas geen quick fix voor. Ik moest aan de slag met mijn innerlijke zelf en m’n mindset. Dat was nog best lastig. Ik kwam tot besef dat je als gedreven ondernemer altijd een keus hebt. Je kunt je keuze laten leiden door angst en paniek. Maar kun je dan ooit een mooi en krachtig bedrijf komen? Kun je iets neerzetten als je vastzit in een “IK HEB HET GELD NODIG!” modus? Komen er ooit geweldige dingen uit angstige e-mails en snelle klusjes? Bij mij niet, hoor.

Als zzp’er je mindset veranderen is hard werken en ontvangen

Deze houding werkt op de korte en lange termijn vaak tegen je. Er is geen ruimte meer om te ontvangen. Wil je dus ook van dit gevoel af? Dan moet je een keuze maken. Je moet het loslaten. En je moet aan je nieuwe mindset vasthouden. Elke dag moet je aandacht geven aan deze shift, want terugvallen in de paniek is makkelijk. Elke dag werk ik aan mijn droom: elke ondernemer blij maken met badass content. Maar ook: aan iedere ondernemer laten zien dat hij of zij uniek is. Want je bent niet zomaar ondernemer geworden om standaard dingen te doen, toch?

Sinds ik dit heb veranderd, is er voor mij veel veranderd – ik heb leren vertrouwen en ontvangen. Dit klinkt een beetje onwerkelijk. Alsof je het op de pagina van een goeroe leest, toch? JIJ KAN DIT OOK!! En dan denk je altijd: zal best. (Dat had ik als nuchter vrouwmens uit de Achterhoek standaard.) Maar iedereen kan z’n kijk op zaken aanpassen. Iedereen kan zijn eigen dromen waarmaken.

Jij bent bijvoorbeeld veel te awesome om standaard teksten te hebben. Of een standaard website met stockfoto’s en slider. Voel je al een tijdje dat je het anders wil doen? Laat je dan niet meer tegenhouden door innerlijke bezwaren. Je kunt elke dag gericht aan je doelen werken. Welke acties neem jij om de wereld te laten zien wat je in huis hebt? Heb jij hulp nodig met het maken van extreem effectieve content? Dan hoor ik het, hoor.