overvloed

Wat betekent overvloed voor jou?

Wat zegt jouw affirmatie over overvloed?

Ik ben rijk en overvloedig

Ik ben rijk en overvloedig

Ik ben rijk en overvloedig

FUCK, wat als je dit tegen jezelf zegt, maar nu nog niet voelt? Misschien heb je die mantra opgedaan bij je laatste cursus. Misschien las je hem ergens in een boek. Of kwam je hem in een blog tegen. Zeg je hem sporadisch tegen jezelf, vooral als je wacht op die ene betaling. Maar wat betekent het nu echt voor jou als ondernemer, die overvloed?

Ik vond overvloed altijd een heel abstract iets. Iets overdadigs. Want als je in overvloed leefde, dan kon je alles kopen wat je wilde met je speciale overvloedcreditcard. Je kon alles krijgen wat je wilde. Je had eigenlijk meer dan genoeg. Dat vond ik best raar. En best wel gênant. Ik had er genoeg oordelen over.

Wie ben ik om dit te vragen en te ontvangen?

Eerlijk gezegd durfde ik in het prille begin niet zo goed om overvloed te vragen. Want waar had ik dat aan verdiend? Ik was maar een onervaren ondernemer. Zat ik daar een beetje mantra’s op te zeggen. Volgens vrienden en familie kon ik maar het best maar naar een netwerkborrel gaan, mijn teksten op een marktplaats zetten of een echte baan nemen.

Toen ik mij ging verdiepen in overvloed, begon ik heel langzaam het grotere geheel te zien.

Overvloedig zijn betekent niet dat je briefjes strooit zoals Leonardo DiCaprio.

Het betekent niet dat je perse  alle kleuren MAC lippenstift in je bezit moet hebben.

In overvloed geloven betekent weten dat ALLES mogelijk is – als je vertrouwt op jezelf.

Dat je basically alles kan aantrekken wat je wil. Je mag vertrouwen op het feit dat alles goed komt – ook als je geen cent te makken hebt. Natuurlijk best lastig, vooral als het water aan je lippen staat en je echt wel wat geld kunt gebruiken. Angst, schaamte, met al die emoties ben je bekend. Ze beheren eigenlijk je leven, want je bent er bewust of onbewust altijd mee bezig.

Echt gruwelijk lastig als je dit NU nodig hebt.

Als je niet zoveel geld hebt, dan is geloven in overvloed misschien extra lastig. Maar ook extra bevrijdend. Want hoe zou het zijn als je niet telkens in de stress zou raken als je even geen werk had? Hoe zou het voor jou voelen als je niet afhankelijk was van je factuur om je goed of veilig te voelen? Wat als je zou voelen, dat het altijd weer goed zou komen?

Het heeft bij mij best even geduurd voordat ik durfde te geloven dat alles in wezen mogelijk is. Alle energie die jij erin steekt, komt er vroeg of laat uit. Je mag alleen ophouden met te vragen WANNEER het gebeurt. WAAROM je nog niet bent doorgebroken.

En fuck, dat is soms best ingewikkeld.

Vooral als je het heel graag wil.

Maar waarom zou je jezelf tekort doen, door te denken dat wat jij verdient eindig is?

Waarom zou jij niet mogen ontvangen waar je om vraagt?

Als je gelooft in overvloed, is er altijd meer geld.

Wat er gebeurt als je het loslaat.

Denk maar aan die keren dat je heel erg in de shit zat en dat je opeens geholpen bent. Misschien stopte iemand je even wat geld toe. Of kreeg je opeens een tas met boodschappen. Verloor je geld, maar kreeg je uit een andere hoek iets terug. Uiteindelijk kwam het wel weer in orde. Toch?

Als je bent opgegroeid met het idee dat je maar beter gewoon kunt doen. Of dat je altijd het gevoel had dat je vooral niet teveel mocht opvallen. Of het gevoel hebt dat je het gewoon niet verdient. Dan vind je het nu misschien ook moeilijk om te vragen en te ontvangen wat je wil.  Ik snap dat heel goed!

Het is bizar als iemand zegt dat je altijd meer geld kan creëren, vooral als je het juist heel dringend nodig hebt om een rekening te betalen of boodschappen te doen.

Lekker, denk je, maar ik heb vandaag nog een klant nodig. Ik wacht op een betaling. Ik moet een rekening betalen.

Als die ene klant nu betaalt, dan ben ik even gered. Veilig.

Totdat je het weer uit moet geven. Dan begint die paniek weer opnieuw. Totdat je gaat vertrouwen op het universum en op jezelf, wat in wezen niet zoveel verschil maakt. Ik zeg het je maar even eerlijk, deze switch in mindset is misschien wel een van de moeilijkste dingen. Vooral als je altijd op een bepaalde manier met geld omging of er veel emoties aan hebt gekoppeld.

Maar als je eenmaal die knop omzet, kun je je niet meer voorstellen dat je zo druk bezig was met NODIG HEBBEN EN WILLEN. Boos zijn omdat je het niet meteen KRIJGT. Je onderneemt elke dag in vertrouwen, omdat je weet dat alles uiteindelijk op z’n plek komt.

Ik ben benieuwd, wat zou dit voor jou betekenen?