Gezond blijven als ondernemer: jij bent heel belangrijk

Moe of gestresst? Zo blijf je gezond als ondernemer

Natuurlijk heb je in januari een aantal doelen voor jezelf gesteld. Nu is het ondertussen alweer begin april! Wat heb je voor awesome acties ondernemen de afgelopen maanden? En wat kun je doen zodat je jezelf niet voorbijloopt? Gezond blijven als ondernemer betekent ook jezelf op tijd afremmen, als dat nodig is. Jij bent tenslotte jouw eigen bedrijf. Zeker als je geniet van je werk, is het een kunst om ook af en toe te stoppen.

Voor mij geldt dit zeker ook. Ik heb m’n kantoor thuis en m’n laptopje is altijd voor mij beschikbaar. Maar ik heb met mezelf een paar duidelijke regels vastgesteld. En ik kan jou dit ook van harte aanraden, als jij als ondernemer ook wil letten op je mentale en fysieke gezondheid.

Communiceer met jouw klanten op een manier die jij fijn vindt

Er zijn van die ondernemers die het fijn vinden om met klanten te appen. Maar ik ken ook genoeg ondernemers die dit juist helemaal niet zien zitten. Jij kunt altijd doen wat jij zelf het beste acht voor jouw onderneming. Zelf vind ik zo min mogelijk mails sturen echt awesome. Er gaat namelijk behoorlijk veel tijd zitten in heen en weer mailen, heb ik gemerkt.

De oplossing? Een disclaimer onderaan m’n e-mail, met de boodschap dat ik niet elke dag m’n email open. Dit hoorde ik ooit voor ’t eerst op een workshop en werkt perfect. Ik open mijn mail nog maar twee keer per (werk)dag.  Als mantra blijf ik dit tegen mijzelf herhalen: ben je niet aan het werk, dan hoef je ook je e-mail niet te bekijken.

Wat werkt voor jou? Als jij stress ervaart van het ‘bereikbaar zijn’ is het goed om hierin je grenzen aan te geven. Je kunt ook kiezen voor een aparte werktelefoon of je notificaties uitzetten.

Gezond blijven als ondernemer? Denk aan je mentale gezondheid!

Als drukke ondernemer is het lekker om gewoon door te gaan. Maar het is daarbij ook essentieel om goed voor jezelf te zorgen. Ben je lichamelijk en geestelijk in balans, dan werkt dit door in je bedrijf. Vind je het moeilijk om gezond te blijven als ondernemer? Ervaar je veel stress of zit je hoofd vol met to-do’s?

Misschien vind je het dan fijn om regelmatig te mediteren en/of een fysieke sport te doen. Dat werkt namelijk extreem fijn om je hoofd ‘leeg’ te maken en gaat mentale moeheid tegen. Behandel jezelf goed, want jij bent het meest waardevolle onderdeel van je bedrijf.

Blijf gefocust werken aan dingen die voor jou belangrijk zijn 

Soms moet je iets heel snel regelen voor een klant. Maar haast is niet altijd echt haast.  Het is zeer verleidelijk om je agenda te laten regeren door jouw klant. Je wil ‘m natuurlijk snel tevreden stellen. Maar je moet oppassen dat je daar zelf niet overspannen van raakt. Want dan kun je dus niet meer werken en heeft niemand iets aan je superieur uitgevoerde werk en 650+ gehaalde deadlines.

Vraag aan je klant wanneer hij iets echt uiterlijk nodig heeft en stem je deadline samen af! Wees altijd realistisch in je beloftes. Is dit iets wat je echt wilt en kunt regelen? Of kun je de deadline iets verzetten? Moet je de opdracht misschien gewoon even voorbij laten gaan? Voel je niet te snel opgejaagd en kijk hierbij wat je werkelijk wil.

Bekijk niet alleen jouw maanddoel, maar ook het grotere plaatje

Projectmanagement is voor veel creatieven een uitdaging. Het is natuurlijk ook heel persoonlijk. Wat is voor jou veel of teveel projecten tegelijk? Ik merk dat ik als copywriter niet teveel tegelijkertijd moet willen doen. Dat komt ’t creatieve werk gewoon niet ten goede. Het schrijven laat zich nooit dwingen en ik laat ook graag genoeg ruimte om teksten te laten sudderen.

Voel jij je wel prettig bij meerdere projecten tegelijk? Pak het dan lekker aan! Zolang je genoeg ruimte voor ad-hoc taken of feedbackmomenten overhoudt, is er niets aan de hand.

Als zelfstandige ben je sowieso vaak een heel druk baasje. Gezond blijven als ondernemer is extra belangrijk als je dit langere tijd vol wil kunnen houden. Wees niet bang om dingen uit handen te geven. En vraag je af en toe eens af.. weet je nog precies waar je naartoe werkt? Klopt dit ook met waar je blij van wordt? Focus niet alleen op de maanddoel of op je aangifte. Maar ook op het grotere plaatje.  Daar word je een gelukkiger ondernemer van – en een gelukkiger mens,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *