stress als ondernemer

Last van stress als ondernemer? Je mag gewoon minder doen en niet meer.

Waarom je niet altijd meer hoeft te doen

Wauw, het is maandagochtend en voor ’t eerst een echt herfstige ochtend. Ik besef mij vandaag maar weer eens hoeveel geluk ik heb dat ik om 8.00 uur al op m’n kantoor kon zijn. M’n kantoor alias roze paleis, bedoel ik dan. Maar het leven als freelance copywriter gaat niet altijd over rozen, hoor. Maar dat hoeft ook helemaal niet, toch? Op de een of andere manier denken we dat we alles moeten en dat alles meteen moet lukken. Gisteren luisterde ik naar Spinvis en hij vatte het weer zo treffend samen in Je kan Alles:

“Je kan alles. Je kan naar school dus dat moet je doen. Je moet een leuke baan. Je moet reizen. Je moet dingen meemaken. Je moet er goed uitzien. Je moet sporten.”

Je innerlijke pleaser wil iedereen tevreden houden.

Deze stress om alles te moeten en te doen zie ik overal om me heen en blijkbaar herken ik mij er zelf dus ook in. Want de laatste weken had ik als ondernemer wel even moeite om mezelf en m’n bedrijf ook aandacht te geven. Ik werd verleid door m’n innerlijke pleaser, die ik Nancy genoemd heb, en vergat ondertussen m’n eigen agenda. Dat was jammer, want ik denk dat de basis van het succes ligt bij aan je bedrijf werken, en niet zozeer in je bedrijf.

Ik weet inmiddels wat m’n eigen warningsigns zijn en had op tijd door dat ik mezelf wel erg druk maakte. Dus besloot ik om het weekend helemaal vrij te nemen en even terug naar het beginpunt te gaan. Lekker voor je, denk je misschien, maar IK MOET aan opdrachten werken en m’n klanten tevreden houden en… Dat snap ik! Maar als het gaat om moeten, zijn we soms ook doorgeslagen. Veel moeten komt van dingen die we onszelf opleggen. 

Moeten we echt binnen ’t uur op een e-mail reageren?

Moeten we echt zo snel mogelijk aanpassingen doen?

Moeten we huisdieren hebben, zodat iedereen denkt dat we dierenvrienden zijn?

Waar er als ondernemer zeker nog winst te behalen valt…

Misschien denken we alleen dat we dit moeten. Misschien maken we ons op dat moment om andermans verwachtingen. Maar soms hoeft dat helemaal niet. Heeft het allemaal niet zo’n prioriteit als gedacht. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik haal zelf veel meer plezier uit m’n werk als ik dit niet met haast doe. Het creatieve proces gaat sowieso beter als ik mezelf geen onnodige beperkingen opleg. Dat sluit ook beter aan bij m’n idee dat je altijd met plezier kunt ondernemen op een manier die bij jou past.

Want wat heeft het voor zin om eigen baas te zijn, als je alleen bezig bent met andermans deadlines?

Wat betekent het, als je vrij bent om te doen wat je wil, maar zenuwachtig wordt van je telefoon?

Als je alleen ja zegt tegen bepaalde opdrachten, om boodschappen te kunnen doen?

Ik geloof dat er een balans is tussen je klant tevreden stellen en jezelf tevreden stellen. Soms is die balans moeilijk te vinden. Soms ben je hem tijdelijk even kwijt. Maar als je hem dan weer vindt, dan kan het zomaar zijn dat je als ondernemer extra veel plezier hebt. En bijvoorbeeld de tijd neemt om zomaar een blogje te tikken op maandagochtend, nog voordat je ook maar je e-mails hebt bekeken. Echt bad-ass, gewoon. Fijne maandag!