Wat je denkt is niet wie je bent – Mindful ondernemen

BRB even rennen naar je volgende succesje

Als millennial / ondernemer / moeder / paradijsvogel weet ik als geen ander dat we elk moment in een burn-out kunnen raken. Zelf was ik tenslotte ooit ook aardig goed op weg. Een hele generatie heeft haast, rent overal naar toe en moet overal in uitblinken. Dit is niet altijd gedreven door innerlijke motivatie. Het is vaak (onbewust) willen voldoen aan de verwachtingen van anderen. Het is vaak piekeren over dingen die zijn gebeurd, of nog moeten gebeuren.

Mindful leven, mooi, maar hoe gaat dat precies in z’n werk?

We denken steeds vaker dat we dingen moeten doen of druk moeten zijn. Voor ondernemers is het zelfs een gemoedstoestand. Zoals je misschien weet, heb ik zelf ook een zeer actief monkey brein. Soms vertelt ‘ie me dat ik nog vaker naar de sportschool zou moeten. Of dat ik nog moet koken en de was doen. Met beweging en meditatie weet ik ‘m de laatste jaren in bedwang te houden. Maar terwijl we het ‘druk hebben’ met allerlei gedachten, vergeten we om daadwerkelijk te leven. Dat beschrijft de boeddhistische leraar Thich Nhat Nanh in ‘Leven‘, een boek over mindful leven.

Laten we wel wezen, mindful leven is zo’n term die we al heel vaak hebben gehoord. Zijn in het moment, enzo. Dat blijft voor veel mensen toch iets heel abstracts en moeilijk toe te passen. Het klinkt in een boek mooi, maar is in de praktijk toch best lastig. Toch kun je aandachtig leven oefenen, zegt de schrijver van dit boek. Zenmeester Thich Nhat Hanh gelooft dat je kunt leren ieder moment diep te beleven.

Waarom we als ondernemer en mens zoveel dingen najagen

Als drukke ondernemer heb je een heleboel vragen. Waar komt je volgende klant vandaan? Wanneer is je grote doorbraak? Soms streef je zoveel dingen na, dat je vergeet ervan te genieten. Misschien heb je het gevoel slachtoffer te worden van je eigen succes. Maar slachtoffer worden van je eigen geluk, dat gebeurt nooit, zegt de schrijver. In zijn boek bespreekt hij veel voorkomende vragen over leven en dood. Wat betekent het leven? Wat gebeurt er als we dood gaan?

We kunnen tijdens ons leven een heleboel dingen najagen of erop wachten, maar we kunnen ze ook in onszelf vinden. Thich Nhat Hanh gelooft dat onze zienswijze bepaalt hoe we in het leven staan. Hij noemt daarvoor zeven concentraties die inzicht geven in de betekenis van leven en dood. Ze leren ons waarderen wat we nu allemaal al hebben.

Je leven klopt, ben je thuis?

In dit boek bespreekt de schrijver zijn boeddhistische visie op leven en dood. Breng jij je dagen door met piekeren over wat er gebeurd is? Dan ben je niet bij jezelf en niet in het hier en nu, zegt Thich Nhat Hanh. Zolang je je onrustig voelt en je gejaagd bent, kun je de werkelijkheid niet zien. Hoe lukt het om dan wel stilte te ervaren? Je voelt ‘m al aankomen: door te mediteren.  Bewust ademhalen, dus. Voor veel mensen is dit een hele opgave. Maar het is niet moeilijk, zegt de zenmeester himself, iedereen kan het.

Misschien heb jij weleens tegen iemand gezegd dat je niet goed bent in mediteren. Maar er is eigenlijk geen goed of slecht. Je ademt uit en bent je daar bewust van. Zo simpel is het! Wat je waarschijnlijk wel tegenkomt, zijn je eigen negatieve gedachtes of gevoelens van verveling. Ook die kunnen er allemaal zijn. Oefening baart kunst, in dit geval. 

Wanneer je onrustig bent en gejaagd voelt

“Je geest is niet bij je lichaam en je bent niet aanwezig in het moment. Je bent niet aanwezig om je leven te leven.”

Wil je een leuker leven en meer tijd voor je leven en je naasten? Ophouden met rennen en beginnen met genieten? Dan is dit misschien een boek dat je aanspreekt. De schrijver bespreekt aan de hand van praktische voorbeelden hoe je leuker en lichter kunt leven. Toch is enige feeling met het boeddhisme en humanisme wel vereist, vind ik. Ben je een beginnende boeddhist, dan ben je misschien beter gebaat bij dit pareltje wat ik eerder besprak. Wil je meer wijsheid over ondernemen en copywriting? Volg mij dan ook op Instagram.