mindset

Ondernemen is jezelf opnieuw uitvinden

Ondernemen is jezelf telkens opnieuw uitvinden

Wauw, als je mij een aantal jaar geleden zou zeggen dat ik fulltime zou ondernemen, zou ik je niet geloven. Ik was namelijk naast e-commerce assistent ook hoofd verjaardagen en vrijdagmiddagborrels. En dacht dat ik onmisbaar was op m’n werk. Nadat ik ontslag had genomen, realiseerde ik mij dat ik misschien iets over m’n grenzen was gegaan. Gelukkig werk ik straks voor mijzelf, dacht ik. Dan komt het allemaal in orde.

Pas op, want je komt jezelf telkens weer tegen, hoor.

Wat een gedachte! Ook tijdens het ondernemen kwam ik mijzelf de afgelopen jaren flink tegen. Soms confronterend en frustrerend! Maar ook supergaaf en leerzaam, want ik kreeg de kans om mezelf nog beter te leren kennen.

Ondernemen is een uitstekend middel om erachter te komen wat je wel en niet wil, blijkt.

Dat begint al als je begint met ondernemen – je hebt zoveel keuzes. Wil je een e-book? Wil je netwerkborrels bezoeken? Wil je ook duizenden euro’s verdienen terwijl je op vakantie bent? Je hebt zoveel vragen en er zijn minstens zoveel mensen die je antwoorden geven. Als je niet oplet, zit je de hele dag achter leerzame webinars en online trainingen op zoek naar klanten.

Gefeliciteerd, want jouw klant is de ultieme spiegel.

En als je eenmaal die klanten hebt,  of al een tijdje onderneemt, kom je erachter dat de ene klant de andere niet is! Soms klikt het heel goed, soms niet. Soms gaat het allemaal vlotjes, soms niet. Waar ligt dat nu aan? Wat je uitzendt, ontvang je altijd terug. (Duurde best lang voordat ik dat doorhad.) Elke klant of potentiële klant is een spiegel voor jezelf. Soms ben je boos, omdat je een klant of opdracht hebt die niet loopt. Dit kun je zien als een enorme frustratie.  Je kunt de schuld bij een ander leggen of het zien als een bevestiging dat je niet deugt.

Maar dit is ook telkens een kans om nieuwsgierig naar jezelf te kijken.

Wat gebeurt er met jou als je zo’n klant hebt? Wat heb jij zelf onbewust gedaan om dit te creëren? Als je eenmaal hebt besloten om alleen met ideale klanten te werken, wil dat niet zeggen dat je ze meteen allemaal tegenkomt. (Helaas!) Het is alleen aan jou om aan te voelen of deze klant wel bij jou past. Alleen omdat iemand je misschien een opdracht wil geven, hoef je hem niet aan te nemen! (Wauw, echt een eyeopener dit.)

Ondernemen is met vertrouwen actie ondernemen

Dus als je jouw hoofd breekt over zulke dingen en je jezelf telkens afvraagt of je op het juiste pad bent..  Als je je vooral druk maakt over of je ooit wel gaat doorbreken en WANNEER dit dan is? Dan moet je uitkijken hoor, want de angst en controle neemt dan de overhand.

“Leuk, al die affirmaties over overvloed, maar uiteindelijk moet er toch geld verdiend worden. “

“Fijn, denk je, dat een geldstroom oneindig is, maar ik heb het ECHT nu nodig.”

Heb je genoeg van deze manier van denken en continu checken of die ene klant al betaald heeft?  Wil je ondernemen op vertrouwen en gevoel? Dan ben je weer bij een nieuw punt aangekomen. Het is een best lastig proces, doordat je steeds diepere lagen van jezelf leert kennen.

Neem je tijd en laat je vooral niet wijsmaken dat je €6000 moet betalen om naar het volgende level te komen.

Jij hebt altijd al alle antwoorden. Jouw gevoel volgen is altijd kloppend. Het enige wat je eigenlijk nodig hebt is vertrouwen op jezelf. En natuurlijk de drive om elke dag een kleine of grote actie te ondernemen. Zo werk je altijd constructief aan je business. En dat voelt pas echt goed.