vakantiegevoel

Ondernemer en vakantie: voel jij je helemaal ontspannen?

Ondernemer en vakantie: het hele jaar opladen

Yay! Het is zomer! Heeft er iemand al gevraagd of je op vakantie gaat? Wij zelfstandigen alias zzp’ers gaan volgens de statistieken minder vaak op vakantie. En als we op vakantie zijn, hebben we moeite om het los te laten. Zou daarom mijn out of office artikel nog steeds zo goed gelezen worden?

SHIT, ik vind dat echt JAMMER! Want je bent toch niet voor niets zelfstandig ondernemer geworden. Je kunt je tijd indelen zoals jij wil. Waarom voel je je dan nog steeds een beetje opgefokt die eerste dagen van je vakantie? Wat heb jij nodig om je als freelancer nu echt vrij voelen? En hoe kun je dit hele jaar door doen? Ik presenteer u: mijn gedachten over de ondernemer en vakantie.

Je zet zoveel mogelijk notificaties uit

Mijn eerste en zeer waardevolle tip: zet altijd alle meldingen op je telefoon en laptop uit. Dit is echt de sleutel naar instant ontspanning. Als je dit nog niet gedaan hebt, zou ik je dit sterk aanraden. Want waarom zou je je de hele dag bezig houden met allerlei e-mails die binnenkomen? Zet je notificaties van je e-mail en je WhatsApp uit en neem de controle terug. Ook na je vakantie kun je dit blijven doen, want hierdoor wordt je weer baas van je eigen agenda en planning.

Je bekijkt je e-mail op vaste tijdstippen

Probeer je jouw inbox helemaal los te laten, of wil je het juist telkens bekijken? Spreek met jezelf af dat je jouw e-mail checkt op vaste tijdstippen. Elke morgen rond 11.00 en elke middag rond 16.00uur bijvoorbeeld. Beantwoord alleen wat je dringend acht en laat de rest lekker voor wat het is. Verplaats ze eventueel in een speciale map, als jij je daardoor minder gestresst voelt.

Automatiseer alles wat je kan

Natuurlijk heb je je Out of office reply ingesteld. Maar denk ook eens aan andere dingen die je kunt automatiseren, zoals je autoreply op Facebook. Dan ben je niet geneigd de berichten zo snel mogelijk te beantwoorden en vervolgens weer een halfuur door je tijdlijn te scrollen.

Elke dag kan treat yo self dag zijn

Als eindbaas van je eigen bedrijf ben je daar natuurlijk continu mee bezig. Dat is helemaal fijn! Maar wat als je het gevoel hebt dat je de balans kwijt bent? Plan dan regelmatig tijd voor jezelf in. En dan niet eens in de maand een uurtje. Maar gewoon elke dag, of meerdere dagen per week. Je denkt dan misschien dat je egoïstisch bent, vooral als je ook nog een gezin hebt. Maar het is MEGA waardevol om aandacht aan jezelf te besteden en dingen te doen die je leuk vindt. Want waarom zou je jezelf maar een paar keer per jaar opladen, als je dit elke dag kunt doen?  Wat houdt jou nog tegen om keuzes te maken die bij jou passen?

Onderneem vanuit vertrouwen

Als je op vakantie gaat en tegelijkertijd opdrachten aanneemt, omdat je meer geld nodig hebt.. Dan is het misschien ook handig om eens te kijken naar je mindset. Want je kunt namelijk zelf kiezen hoe je wil ondernemen. Je hoeft niet elk moment van de dag of week bereikbaar te zijn. Het is niet noodzakelijk om binnen het uur terug te mailen. Het is niet nodig om te ondernemen zoals andere ondernemers.

Stel je voor, dat je los durft te laten hoe het hoort. Hoe zou het zijn als je meer ontspannen te werk zou gaan, omdat je erop vertrouwt dat er altijd weer geld binnenkomt? Hoe voelt het, als je geen paniek of angst ervaart als het om rekeningen gaat? ECHT GOED GEWOON.

Je denkt misschien dat hier een speciale Quick fix voor is. Of dat ik je een dure training a 6000 euro wil aansmeren.

Maar eerlijk gezegd kun je dit allemaal zelf. Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een notitieboekje. En de wil om hier ELKE dag aan te werken. Door regelmatig aandacht te geven aan je affirmaties en intenties, krijg je inzicht in jezelf. Je ziet waar je angsten liggen en herkent je denkpatronen. Maar ze zijn ook extreem handig als je een verandering wil bewerkstelligen.

Want je mindset veranderen, kan niet in een week of een maand. Wil je ECHT positiever gaan denken? Wil je ECHT continu aan je bedrijf werken? Maar zonder continu besluiten te maken omdat je het geld echt FUCKING HARD nodig hebt? Werk dan aan je mindset. Dan heb je altijd een beetje vakantie.