tips voor ondernemers

Tips voor ondernemers

Tips voor ondernemers (stiekeme boerenwijsheden) #BZV

Tips voor ondernemers, daar barst het van op het wereldwijde web. Wat kan ik nu nog vertellen aan die duizenden kleine ondernemers die op zoek zijn naar de magische tip? De afgelopen tijd heb ik toch nog veel geleerd over ondernemen. Ik heb waardevolle informatie opgedaan, maar ook inschattingsfouten gemaakt.

Daarom nog een aflevering van Boerenwijsheden, waarin ik jou gratis wijze raad geef. Een overall aantrekken is niet noodzakelijk, het teruglezen van het vorige artikel misschien wel.

Doe altijd een aanbod (dat afloopt)!

Wie afgelopen zondag #BZV keek, zag hoe de competitie opeens ‘aan’ was. Een enthousiaste Annekim vroeg Marc of hij met haar op de jet-ski wilde. Dit ging bijna tussen neus en lippen door en was verpakt in een bijzonder Engels accent. Marc mocht er niet te lang over nadenken, want anders ging ze wel met iemand anders hoor. En ja hoor, ze had beet.

Wat kun je nu leren van deze tortelduifjes? Ben je ondernemer, dan is het soms moeilijk om aan te voelen wat een klant nodig heeft. Maar als je constant en zonder financieel gewin iemand helpt of informeert, vraag je dan af of je wel op de juiste weg bent. Doe je bijvoorbeeld in elke e-mail een aanbod aan je klant? Staat op elke webpagina een CTA? Geloof je oprecht dat iemand met jouw product weer verder kan? Doe dan dit aanbod! Het liefst eentje dat afloopt, da’s extra aantrekkelijk.

tips voor ondernemersSta weer op als je op je smoeltje gaat

Ondertussen bij Herman thuis: de dames  zijn gekwetst. Er wordt gemompeld over ‘verliefd zijn en opnieuw openstellen’. Herman gaat maar met ze brocantesnuffelen, misschien omdat ze dan minder zeuren.

Als ondernemer wordt je ook niet altijd hoffelijk behandeld. Zelf schreef ik bijvoorbeeld pas een proeftekst voor iemand, waarna ik vervolgens niets meer hoorde. Dat is niet bepaald prettig, kan ik je wel vertellen.

Maar uit deze ervaring kon ik wel een wijze les trekken: ik schrijf namelijk in het vervolg geen lange teksten meer voor nop. Daarvoor is mijn tijd simpelweg te kostbaar. Bovendien hecht ik aan persoonlijk contact, waarbij afspraken van beide kanten worden nagekomen. Ik heb dus onderweg geleerd om meer voor mijzelf op te komen.

Maar misschien kom jij als ondernemer andere uitdagingen tegen. Er komt een punt waarop je geconfronteerd wordt met al je issues. Ondernemen gaat bij iedereen met vallen en opstaan, laat je vooral niet van de wijs brengen door anderen.

Gooi jezelf niet te grabbel

Die Alberdien, ze wilde wel heel graag met Olke in de ‘hat tab.’ Het spatte van het scherm af. Wil je iets heel naarstig, dan ga je soms eerder akkoord met dingen die je normaal niet zou accepteren. Heel lang geleden leerde ik een ondernemer kennen die voor wel een heel klein bedrag werk aanbood.

tips voor ondernemers

Het was voor mij echter veel moeilijker om te concurreren op prijs. Ik voelde mij er ook niet prettig bij. Het duurde even voordat ik doorhad: dit hoef ik niet te doen. Ik kan je niet vertellen hoeveel dit opluchtte. Nu weet ik: Je kunt als ondernemer op veel dingen concurreren, maar prijs is wel de minst effectieve.

Vraag jezelf dus af wat je nodig hebt om rond te komen en prettig van te kunnen leven. Sluit geen compromis en werk niet gratis, als het niets concreets voor je oplevert. Ben je een creatieve ondernemer, lees dan ook eens dit leuke stukje van Marloes de Vries over gratis werken. Wil je meer tips voor ondernemers, scroll dan rustig verder terug in de Taaltoerist blog.

[post_ender]