je inbox de baas

Wat betekent ondernemen voor jou?

Jij bent de baas van je eigen e-mail

Heb je op deze maandagochtend al je e-mails bekeken? Ben je vaak druk met conversaties via de mail? Dan is het tijd om drastische maatregelen te nemen. Wist je dat mijn inbox niet automatisch meer opent? En ik niet meer standaard s’ochtends mijn e-mails stuur? Misschien vind je dit een beetje eng klinken. Dat snap ik best. Als ondernemer wordt je vaak geacht om altijd en overal meteen te reageren. Maar is dit ook echt zo? Of heb jij je dit zelf opgelegd? Als jij vaak en veel mailtjes stuurt, is deze blog voor jou. Want jij kunt je waardevolle uren ook echt anders besteden. Tijd om je inbox de baas te worden!

Je hoeft niet te doen zoals het hoort

E-mails sturen en ontvangen kan best leuk zijn. En het hoort er als ondernemer natuurlijk een beetje bij. Maar wat als al deze e-mails je tijd kosten en niet genoeg opleveren? Dan moet je vooral niet doen zoals het hoort. Of zoals je denkt dat het hoort. Want zeg nu eens eerlijk, ben je echt ondernemer geworden om slaaf te worden van je inbox? Ik in ieder geval niet. Mensen vinden hun e-mails vaak erg belangrijk en dringend, maar negen van de tien keer zijn ze dat natuurlijk niet. En kunnen ze best tot een later moment of de volgende dag wachten. Is het echt urgent? Dan kunnen mensen jou alsnog bellen of een berichtje sturen.

Tijd om je inbox de baas te worden

Maar als ik vrijheid voorstel als ondernemer – dan denk ik ook echt aan de vrijheid om je eigen taken en tijd in te delen. De vrijheid om ook AAN je bedrijf te werken en niet alleen maar IN. Niet aan ’s avonds nog je e-mails doorlezen. Of voortdurend gestoord te worden. Als ik andere ondernemers tegenkom, zijn ze vaak gesjeesd en druk. Zo willen ze natuurlijk laten zien dat ze financieel succesvol zijn. Maar rijkdom zit hem natuurlijk ook in andere dingen, zoals je gezin en je familie. Je kunt altijd meer geld verdienen. Maar tijd, dat krijg je niet zo makkelijk terug. Vandaar dat ik heel zorgvuldig met mijn tijd omga.

Onaangepast vs geconcentreerd

Nou, denk je misschien, wat een onaangepaste tekstschrijver! Eh, okee, ik kan mij natuurlijk het best in woorden uitdrukken. En ik werk natuurlijk graag alleen. Maar ik zie ook dat focus mij heel veel heeft gebracht. Ik neem meer gerichte acties en laat mij veel minder afleiden door buitenaf. Ik kom elke dag opdagen, ook als het moeilijk is of moeilijk voelt. En ik beantwoord geen e-mails meer binnen 5 minuten. En verwacht dit overigens niet van anderen.

Genoeg over mij. Gun jij jezelf meer ruimte en tijd? Dan moet je je workflow aanpassen.

Wat kun je nog meer doen om je inbox de baas te worden?

  • Alle notificaties uitzetten. Echt, alle notificaties! (Ik schreef hier al eerder over.)
  • Jezelf afmelden voor onnuttige e-mails, ook van sociale netwerken
  • Krijg je vaak dezelfde vraag per e-mail? Creeer dan een autoreply of een aparte pagina op je website.
  • Jouw e-mails minder vaak en minder snel beantwoorden
  • De inbox pas rond 11.00 uur openen en niet meteen om 09.00 uur

Je inbox de baas worden is veel minder ingewikkeld dan je denkt. Het levert je echt zoveel ruimte en vrijheid op! Gun jezelf die ruimte als freelancer. Je bent toch niet voor niets zelfstandige geworden?