zelfmotivatie als ondernemer

Zelfmotivatie voor ondernemers: zo blijf je gewoon opdagen

Zelfmotivatie voor ondernemers: blijf opdagen!

Er zijn soms van die momenten dat je het moeilijk vindt om jezelf online te laten zien of jezelf te motiveren. Misschien was gister voor jou zo’n (druilerige) dag. Vandaag is er voor mij eentje, ben ik bang.

Toch probeer ik dit even te parkeren, want er kan tenslotte altijd wel wat zijn waardoor je niet aan je taken kunt voldoen.

Je kunt moe zijn, of inspiratieloos.
Je kunt geen zin hebben.
Je kunt het ‘gewoon even niet voelen.’ (M’n all-time favoriet)

Dat zijn allemaal heel logische gedachten. Maar moet je altijd naar deze gedachten luisteren?

Ik weet zeker dat je jezelf kunt leren motiveren en daarom in deze blog: een minicursus zelfmotivatie voor ondernemers!

Luister niet naar jouw eigen saboterende gedachten

Natuurlijk zijn er situaties waarin het goed is om even pas op de plaats te maken.

Maar veel vaker vertel je jezelf allerlei dingen, waardoor het in je hoofd opeens heel groot wordt.

Hoe kun je jezelf toch elke dag motiveren?

Je kunt jouw wens, jouw taak, die ondertussen onmogelijk lijkt uit te voeren in kleine stukjes verdelen. No shit, Sherlock, denk je misschien, maar veel ondernemers maken hier geen gebruik van. Kun je deze enorme taak in kleine stukjes verdelen, dan is het opeens behapbaar. Koppel al jouw deeltaakjes aan een deadline, zodat je niet eindeloos bezig bent met het uitvoeren ervan.

Is je taak moeilijk op te pakken, omdat je als een berg opziet tegen de reacties van anderen? Vraag jezelf dan af wat het ergste is dat er kan gebeuren.

Zelfmotivatie: je mag er gewoon alles aan doen (en meer)

Heel veel ondernemers durven niets anders te doen of niets te publiceren, met als gevolg dat ze met allemaal briljante en minder briljante ideeën blijven zitten. Wil jij iemand zijn die nooit probeert? Als je failliet gaat, wil je dan zeker weten dat je er alles aan gedaan hebt?

Dan is het echt tijd om door te pakken. Niemand zei ooit dat het makkelijk zou zijn.

Misschien heb ik nu m’n nummer 1 tip niet gedeeld, komt ‘ie gewoon weer: je kunt jezelf ook gewoon coachen. Vaak denk je dat je moet blijven hangen in een gevoel van frustratie, onmacht, of onzekerheid. Soms ga je dan oplossingen zoeken buiten jezelf, of nieuwe dingen opzoeken om te leren.

Schrijf op wat je dwars zit en leer jezelf motiveren.

Veel vaker kun je binnen jezelf antwoorden vinden op vragen die je bezighouden. Durf je echt naar jezelf te luisteren? Je weet wat er nodig is en wat je moet doen om te bereiken. Je weet wat je nog tegenhoudt bij het bereiken van je doelen. Heb je dit niet helder, dan is journalen de meest effectieve methode om hier achter te komen.

Met journalen schrijf je alles op wat je nu voelt en waar je zou willen zijn. Dit kan je zomaar weer helderheid, focus en positieve energie geven. Wanneer je opschrijft wat je voelt, ga je een patroon zien binnen jezelf. Herken je jouw saboterende gedachten of gedragingen? Dan kun je ze eindelijk veranderen. Dit is niet makkelijk en vraagt commitment. Maar tegelijkertijd is het een super laagdrempelige gewoonte om te creëren.  Probeer het eens een maand, zou ik zeggen. Wie weet wat het je brengt.

Wil je meer weten over creatieve content? Volg dan m’n sociale kanalen of schrijf je in voor m’n nieuwsbrief.