kwetsbaarheid

Over kwetsbaarheid en komen opdagen

Als je de woorden even niet kunt vinden

Het is zondagavond, ik heb net m’n aangifte ingediend en al een tijdje geen blogje geschreven. Ik voel dat ik iets wil schrijven, maar ik weet niet zo goed wat. Pas kreeg ik een boekje van m’n homie Laura Stassen, met op de voorkant:

“Alleen de woorden weten wat ik zeggen wil.”

Nou, dat weten ze dus nu helemaal niet. Ook niet nu het er echt toe doet. En wat moet je dan als je geen idee en geen inspiratie hebt, omdat je hoofd er niet naar staat? En nog woordkunstenaar bent ook? SHIT, ik voelde me heel even sorry for myself.

Er spelen allerlei grote dingen binnen en buiten mezelf. Ik heb mij de afgelopen dagen afgezonderd, omdat ik even met m’n emoties moest dealen. Het voelde niet per se alsof ik daarover moest schrijven.  Maar toen bedacht ik me weer dat je altijd moet komen opdagen. Ook als het in eerste instantie niet zo voelt. Als je verdriet hebt. Als je last hebt van groeipijnen of gewoon niet in de mood bent.

Moet je gewoon blijven schrijven / komen opdagen

Want je kunt altijd wel een reden bedenken waarom je geen blog hebt geschreven. Nog niet doorgebroken bent. Waarom je nog niet genoeg klanten hebt. Waarom je online training niet verkoopt.

Maar negen van de tien keer ligt het aan JEZELF. Jij doet je werk niet hard genoeg. Of je doet niet genoeg je best. Je doet geen zinvolle dingen. Of je verzint talloze redenen waarom het niet werkt.

Maar dat heeft geen zin. Soms moet je gewoon alle emotie er even afhalen en beseffen dat het niet werkt. En dat is niet erg. Want doordat je dit beseft, kun je andere acties nemen.

Het nemen van acties is al iets opzich.

Want hoe vaak heb je dit gehoord:

“Als het straks nog beter gaat lopen, neem ik een eigen kantoor/

ontwikkel ik een online training/

ga ik nieuwsbrieven versturen..”

FUCK dat allemaal. Ook als je zogenaamd ‘klein’ bent, kun je alles waarmaken waarvan je droomt. Je moet alleen elke dag werken aan je doelen en zinvolle acties nemen om dichterbij te komen.

Loslaten wat je niet (meer) dient of nooit gediend heeft

Laat alles los wat niet voor je werkt. Neem afscheid van klanten die niet met jou willen samenwerken. Zet kansloze barterdeals of onbetaalde samenwerkingen stop. Automatiseer je business en bekijk wat werkt en wat niet.

Doelen stellen is nodig, maar wees niet verdrietig als je ze niet haalt. Neem het niet persoonlijk. Je eigenwaarde hangt niet af van je laatste betaling. Alles wat je wil is in principe mogelijk. Overvloed is oneindig. Maar je moet wel echt willen.

Vraag jezelf af wanneer je voor het laatst echt bent komen opdagen.

Wanneer je niet alleen tegen je klanten praatte, maar ook met.

Bekijk jezelf kritisch in de spiegel en vraag jezelf af: als ik straks stop of moet stoppen, heb ik er dan ALLES, maar dan ook ALLES aan gedaan om een succes te creëren? Of zit ik dan in een hoekje te huilen omdat ik te vaak op Facebook zat of liever naar Don Draper keek?

Neem verantwoordelijkheid.

Jij bent diegene die het vandaag kan waarmaken.